Den kommande finansiella tsunamin

Vid det här laget är det nog inte svårt för ens djupt ‘sovande’ människor att inse att allt inte står rätt till och att någonting stort håller på att ske i den finansiella världen. En efter en börjar de inse att det inte är frågan om en vanlig ‘finanskris’, som liksom 90-talskrisen, asienkrisen och internetbubblan kommer att gå över efter ett par år för att vi sedan skall kunna återgå till den gamla goda tiden med ändlös tillväxt och konsumtion.

För er som söker efter en bra sammanfattning över vad som väntar oss kan jag varmt rekommendera att läsa följande blogginlägg från februari 2009 som med rysande precision beskriver det som vi nu ser utspela sig mitt framför våra ögon – början på den kommande finansiella tsunamin. Inlägget skrevs för framförallt familj och vänner med förhoppningen att det skulle ge dem tillräckligt med information för att inse vad som vad på gång och vidta lämpliga åtgärder.

Här är ett litet utdrag:

”Den ekonomiska krisen är i själva verket en valutakris. Genom historien har ingen papper valuta (eller ”fiat valuta”) överlevt, och den här gången kommer inte vara annorlunda. Den genomsnittliga livslängden för fiat valutor har varit 16 år. Det nuvarande systemet är unikt i det att det har överlevt i 38 år och för första gången i historien använder alla länder i hela världen ett fiat system. Detta innebär att omfattningen av den kommande kraschen kommer bli något som världen aldrig skådat. Detta kommer att bli en tid av svårigheter för många, men för dem som är ”ekonomiskt kompetenta” och beredd – de kommer att kunna gå igenom till stor del oskadda. Om det någonsin fanns en tid att utbilda sig själv om ekonomiska frågor är det nu. Och lyssna inte på ”aktiepeppare” och så kallade ”analytiker” på tv – som i verkligen bara är en del av Wall Streets säljkår.”

Läs hela ‘Den kommande finansiella tsunamin’

Att utbilda sig själv om ekonomiska frågor, som nämns, är i min mening kanske det allra viktigaste att ta med sig. Utan kunskap om hur det finansiella systemet fungerar kommer man hela tiden att ligga steget efter då massmedia och politiker aldrig kommer att ge den sanna bilden. Någon gång i framtiden kommer de sannolikt att ursäkta sig med att de inte kunde säga sanningen med risken för att hela systemet skulle kollapsa. Men hur hjälper det dig om du förlorat större delen av dina besparingar?

Brist på kunskap är det stora problemet och orsaken till att vi befinner oss i denna situationen. Min förhoppning är att denna blogg skall bidra till just ökad kunskap genom att ta upp nyheter som du förmodligen aldrig kommer att läsa om i massmedia. Men det är givetvis viktigt att söka information även på annat håll.

För er som önskar förslag på hur man kan skaffa sig mer kunskap om det finansiella systemet kan jag varmt rekommendera följande böcker:

The Creature from Jekyll Island

The Ascent of Money

För er som inte vill läsa finns det även en film (se nedan) där Edward Griffin berättar om The Creature from Jekyll Island.

Kan även rekommendera att se dokumentären ‘Meltup’, som sammanfattar den kommande finansiella tsunamin på ett utomordentligt sätt.

Annonser
 1. Dag Magnus Nielsen
  6 december, 2010 kl. 13:05

  Takk for en veldig bra blogg.

  En bok som varmt kan anbefales er ”Web of Debt”.

  Den gir en unik innsikt i skaping av nye penger, og hvordan man i det nåværende pengesystemet, er avhengig av en konstant utstedelse av gjeld for å holde systemet flytende.

  • Finansiella Insikter
   6 december, 2010 kl. 22:44

   Har noterat ‘Web of Debt’, men inte blivit av att jag läst den. Ellen Brown kan helt klart sin sak.

   Om du ännu inte läst ”The Creature From Jekyll Island” så skulle jag helt klart rekommendera den då den även tar upp varför systemet ser ut som det gör. Det är skrämmande att se att det som Edward Griffin beskrev i sin bok nu har blivit verklighet utan att någon lyfter så mycket som ett ögonbryn. Här är ett bra citat:

   ”One of the objectives they had for the creation of the Federal Reserve System was to create a structure which would have a hand in the public purse, so that when the banks got into trouble they would be able to draw upon tax payers’ support to bail them out, and they would do so under the banner of protecting the public. It’s a very clever ploy.” … G. Edward Griffin

   Kul att du gillar bloggen!

 2. Dag Magnus Nielsen
  10 december, 2010 kl. 14:33

  Takk for tipset : )

  Er redd for at jeg trenger noe litt lettere lesestoff etter å ha pløyd meg gjennom Ellen Brown`s bok.
  Jeg så videoen om the Creature from Jekyll`s Island. Veldig interessant.

  Har du, eller noen andre lesere av bloggen noen anbefalinger av litt ”finansiell rekreasjons lektyre”?
  Personlig satt jeg stor pris på følgende bøker:
  The Big Short -Inside the Doomsday Machine
  The Fall of Long Term Capital Management
  Monkey Business
  The Smartest Guys in the Room (historien om Enron…synes wall street bankene kan minne om måten Enron opererte regnskapsmessig)
  Liar`s Poker

  Alle disse kan varmt anbefales!

  Håper du, eller noen andre lesere av bloggen din, har noen gode bok-tips i samme sjanger. Tips mottas med stor takk.

 3. Dag Magnus Nielsen
  12 december, 2010 kl. 13:17

  Med fare for å gjenta meg selv: Din blogg er jævlig bra!

  Superb måte du samler relevant ”real-deal” informasjon på. Nyttige linker, gode/skremmende konklusjoner….men jeg er redd de er riktige.

  Sjekker din blogg hver dag, og har lagt den til mine favoriter. Noen kolleger og venner har også fått opp øynene for hva som skjer, mye takket være din blogg. Ros til deg!

  …synd at en nordmann må til Sverige for å den beste informasjonen : )

  • Finansiella Insikter
   12 december, 2010 kl. 23:04

   Tackar och bugar!

   Lägger ner en hel tid på att försöka filtrera ut det som jag tycker är relevant från den flodvåg av information som bokstavligen bombarderar oss varje dag. Glädjer mig verkligen att höra att det kommer till nytta, både för din del men även dina vänner och bekanta. Det var hela tanken när jag startade bloggen, att förmedla information som kan hjälpa folk att ‘vakna’ och åtminstone ha möjlighet att vidta åtgärder.

   Hoppas innerligt att de slutsatser som presenteras här på bloggen inte kommer att bli verklighet, men tyvärr ser jag ingen annan utgång.

 4. 26 december, 2010 kl. 15:24

  Vilken välskriven och intressant blogg, kommer följa den med nöje 🙂

  Jag ser dock inte guld som en given lösning för ett hållbart och rättvist monetärt system. Jag håller med om att guld är att föredra framför dagens fiatvaluta. Men även en valuta baserad på guld kan utnyttjas, och har så gjorts tidigare, för att privilegiera de mäktigaste i samhället.

  Kika gärna på den här dokumentären som går igenom bankernas och det monetära systemets historia: http://www.youtube.com/watch?v=U71-KsDArFM

  Den viktigaste insikten lyder ”It’s not what backs the currency that matters, but who controls it’s supply.”

  Jag håller inte med om lösningen som föreslås i slutet av dokumentären, att kongressen bör utfärda en skuldfri valuta. Nej, det är själva valutamonopolet som är roten till det onda.

  Avskaffa valutamonopolet och låt den fria marknaden föra fram de bästa alternativen. Till skillnad från dagens toppstyrda system där medborgarna saknar valfrihet kommer de att bli den avgörande faktorn. Endast då kan vi bli fria från parasiterna.

  • Finansiella Insikter
   28 december, 2010 kl. 12:05

   Kul att du gillar bloggen!

   Håller helt med om att guld inte är lösningen på alla problem, något som jag också nämner i slutet av sektionen ‘Var är vi nu?’

   Secret of Oz är ett mycket intressant ‘inlägg i debatten’ om hur vårt monetära system bör se ut för den visar på utmaningarna (med t ex guld) på ett tydligt sätt. Precis som du är jag inte heller överens med slutsatser kring en lösning som man drar i filmen.

   Oavsett vad man ersätter vårt nuvarande monetära system med så kan det dock att komma att missbrukas. Eller rättare sagt, det KOMMER att missbrukas.

   Guld har dock egenskaper som gör det mycket väl lämpat till att användas i ett monetärt system för ‘att bevara kapital’, i kombination med krediter för att hantera dagliga transaktioner.

   Varför guld inte kommer att fungera fullt ut i det långa loppet handlar i mångt och mycket om att vår värld inte fungerar så som vi har blivit itutade att den gör. Har i denna bloggen medvetet valt att inte fokusera på detta, men det finns andra utmärkta bloggar som gräver djupare på detta spännande område. Vidsynt är ett bra exempel på en svensk sådan, som dessutom hade ett inlägg nyligen med följande klipp som sammanfattar vad jag talar om på ett utmärkt sätt.

   Den lösning du förespråkar är sannolikt helt i rätt riktning, men dessvärre finns det ‘krafter’ som kommer att göra allt för att förhindra att något liknande aldrig kommer att ske. Man skall dock aldrig ge upp, men det bästa är nog att inte hoppas på att andra skall ‘vakna upp’ utan att istället fokusera hur man själv kan bidra (på fredlig väg).

 5. 9 januari, 2011 kl. 21:36

  Kul med en svensk blogg som tar upp de här sakerna.
  Något som jag vill rekommendera för de som vill förstå det dagliga nyhetsflödet och hur den stora massan av befolkningen har styrts genom desinformation,och vart vi är på väg om de som VERKLIGEN styr oss bakom lyckta dörrar får sin vilja fram,ja då bör ni se till att gå med i mailinglistan för ”The Daily Bell”,det är en publikation med frimarknadsprinciper a’la Mises,Rothbard et al.
  Tack för ordet

 6. frasse
  19 januari, 2011 kl. 13:50

  Intressant läsning men ändra den hollänska tulpan bubblan till 1600 talet i stället för den anglosaxiska benämingen seventeen century som felaktigt kan översättas till 1700talet

  • Finansiella Insikter
   20 januari, 2011 kl. 09:20

   Kul att du gillar artikeln. Observant. Rätt skall vara rätt. Tack !

 7. Magnus
  15 februari, 2011 kl. 22:16

  Hittade den här sidan av en slump, men mycket intressant läsning! För en nybörjare som mig blir ju frågan så klart, vad ska man i så fall göra för att komma undan så lindrigt som möjligt? Investera i råvaror? Typ metaller, olja?

  • Finansiella Insikter
   16 februari, 2011 kl. 10:20

   Hej och välkommen till bloggen!

   Skulle rekommendera att du först tar en titt på ‘investeringsportföljen’ och att du läser de artiklar som finns länkade där.

   Kortfattat kan man säga att du definitivt bör ha en portfölj med inslag av ädelmetaller och kanske även råvaror. Fysiskt guld bör dock vara den första investeringen, eftersom det är den i särklass bästa försäkringen.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 8. Janne Larsson
  16 februari, 2011 kl. 20:53

  Hej igen!
  Lek med tanken att man har ett huslån på 2 miljoner kronor och fick ärva denna summa av en släktning… men i testamentet står det att man INTE får köpa guld/silver för pengarna.
  Vid en kommande nollställning vilket kan vara det bästa att ha gjort med dessa slantar:
  1. sitta med 2 miljoner SEK i kontanter på bankkonto
  2. betala av huslånet, inga kontanter kvar men samtidigt inga skulder till banken
  // Janne

  • Finansiella Insikter
   17 februari, 2011 kl. 17:01

   Hej!

   Man skall som regel först och främst aldrig betala av alla sina skulder om det innebär att man som ett resultat av detta inte har några likvida medel över. Allt möjligt otrevligt kan komma att hända, då det är viktigt att ha tillräckligt med likvida medel för att köpa t ex mat och förnödenheter.

   I teorin skulle det vara bra att inte betala av hela lånet direkt och ha flexibiliteten att utnyttja dessa pengar på bästa sätt. MEN, det är viktigt att komma ihåg att banker kan komma att gå omkull och pengarna därmed frysta eller bortblåsta.

   Det går därför inte helt enkelt att ge ett svar på din fråga. Det beror på vilken risk du är beredd att ta och hur gärna vill ha denna flexibilitet. Vill du sova bra om natten är troligtvis en avbetalning på lånen (helt eller delvis) att föredra. Finns inget bättre än att vara skuldfri.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 9. Mikael Lundell
  22 februari, 2011 kl. 20:49

  Mycket intressant läsning. Uppgifterna om stadsskuldernas storlek i förhållande till BNP ser ut att vara felaktiga vilket är lite synd då allt annat är så tänkvärt och förtroendeingivande. Kanske du kan rätta till detta och så kan du ta bort detta inlägg. (Enligt trovärdiga källor borde stadsskulderna vara ca 10% av de nämnda.)

  • Finansiella Insikter
   22 februari, 2011 kl. 23:03

   Hej!

   Tack för din kommentar. Detta är ett mycket intressant ämne som jag skulle kunna skriva mycket om. Du har säkert hört följande:

   Det finns tre slags lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.

   Faktum är att den statistik som basuneras ut dagligen ofta är långt ifrån sanningen man kan komma. Eftersom det är så lätt att manipulera statistik så är detta något som våra makthavare utnyttjar så ofta som de bara kan, något som vi ofta tar upp på denna bloggen. Frågar du Obama skulle han t ex säga att arbetslösheten i USA är 9%, medan den i själva verket är över 20%, om det inte vore för att amerikanska staten valde att ändra hur statistiken beräknas.

   De skuld/BNP förhållanden som anges ovan är de som jag själv skulle betrakta som de sanna eller så nära sanningen man kan komma. Inte nog med att våra kära makthavare väljer att inte räkna med poster som borde ingå i den verkliga statsskulden, man skulle också kunna ha en lång diskussion om hur BNP beräknas och dess betydelse.

   Jag noterade att de källhänvisningar (länkar) som jag hade i artikeln inte funkade, så har uppdaterat dessa nu. Chris Martenson och Kotlikoff är personer som jag hyser långt större förtroende för och de är heller inte ensamma. Dock kan du finna ett antal sk ‘ekonomer’ som gladeligen sprider den propaganda som makthavarna önskar. Ofta har de dessutom ett Nobelpris i ryggen för att deras lögner skall vara mer trovärdiga.

   Här är ett sprillans färskt inlägg som tar upp den felaktiga statistiken. Kolla rubriken! 😉

   Mvh
   Finansiella Insikter

   PS. Om du vill får du gärna nämna dina källor. Vem vet kanske kan jag bli övertygad om motsatsen. Det är viktigt att ha ett öppet sinne.

 10. SVen-Ingvar Lundahl
  13 mars, 2011 kl. 22:25

  Mycket bra skrivet och den bästa blogg jag varit inne på. Stort tack för ditt arbete. Jag fattar bar inte att du orkar.

  • Finansiella Insikter
   13 mars, 2011 kl. 23:16

   Hej!

   Ja, som du listat ut är det många ‘kvalitetstimmar’ med familjen som gått åt, men jag ser de långt ifrån som ‘förlorade’, även om jag kanske inte alla gånger skulle få medhåll inom familjen.

   Även om jag inte har några som helst ambitioner att sälja in eller tvinga på folk min egen uppfattning om vad som väntar oss, så ser jag det mer eller mindre som min skyldighet att dela med mig av min personliga övertygelse med förhoppningen att det kommer inspirera en del människor att forska vidare på egen hand och komma till en egen insikt om vidden av det som sker mitt framför våra ögon.

   Det är just detta som driver mig och kommentarer som dina ger mig energi att fortsätta. Tack!

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 11. 17 mars, 2011 kl. 21:50

  You’ve got me hooked… Har länge tänkt att det är så här det måste sluta och att det troligen kommer att ske snart – men inte hittat åt ”rätt” ställe att gräva. Mycket intressant! Tack!

  • Finansiella Insikter
   18 mars, 2011 kl. 14:29

   Välkommen! Och kul att du gillar bloggen. Ser fram emot att höra ifrån dig igen.

 12. Tobbo
  24 mars, 2011 kl. 23:18

  Precis, historien upprepar sig, men varför kan man fråga sig, ligger det i människans natur, kan man se mönster som upprepar sig?

  Vill du förstå bättre hur dessa cykler fungerar och hur de återupprepas i samma mönster så rekommenderar jag: http://www.martinarmstrong.org/economic_projections.htm

  Önskar du en mer geopolitisk tolkning av systemets effekter samt den påverkan som respektive generation, dess riskbenägenhet så kan du läsa om detta här:
  http://www.generationaldynamics.com/ww2010.htm

  Och nej, jag tror inte att man över tiden kan manipulera det globala finansiella systemet, det är för komplext helt enkelt.

  /Tobbo

  • Finansiella Insikter
   24 mars, 2011 kl. 23:46

   Hej!

   Tack för dina kommentarer. Har läst en hel del av Amstrongs alster och han har en mycket intressant bakgrund och modell för att förutspå cykler. Tills för inte så länge sedan hörde Armstrong till de som förnekade att guld manipulerades, något som han numera faktiskt ställer sig bakom, om jag har förstått det rätt.

   Jag har inga ambitioner att övertyga dig om att det finansiella systemet manipuleras, men jag måste ändå säga argumentet att det är för komplicerat, som ofta används, enligt mig inte håller på långa vägar. Ofta brukar man även tillägga att politiker är så inkompetenta och HUR skulle de då kunna manipulera det finansiella systemet?

   Men vem har egentligen sagt att de skulle vara politiker? Du har kanske hört talas om Manhattan Projekt med tusentals inblandade som inte hade en aning om vad som var i görningen? Om detta skedde kring andra världskriget, kan du tänka dig vad man kan göra nu?

   Din fråga om värför historien upprepar sig, eller varför människan upprepar sina misstag om och om igen, är mycket intressant och som jag berör lite kort i detta inlägg, men det är något som man skulle kunna ha en MYCKET längre diskussion kring. Vore intressant att höra mer om dina egna tankar kring detta.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 13. Tobbo
  26 mars, 2011 kl. 23:46

  Ja, så sant, man får gå tillbaks en bit i historien och konstatera att vi har ganska primitiva grundförutsättningar. Övergången från jägar/samlar samhället till jordbrukssamhället är kort, bara 10.000 år, då vi lärde oss bruka jorden och fick ett överflöd av mat. Utvecklingen mot civilisationer har verkligen inte gått smärtfritt och historien är fylld av exempel på uppgång och fall. Ytan och resurserna har alltid varit det man krigat om men det har alltid slutat med en ekonomisk kollaps, Romarrikets fall är väl det mest omtalade exemplet.

  I grunden så är det den primitiva könsdriften och dess arv som har givit den värld vi ser idag.

  På det stora hela ska vi väl inte klaga, medellivslängden idag är betydligt längre än för 10000 år sedan. 18-1900- talen gav oss medicin och nyupptäckt energi, teknik, samtidigt som befolkningen har exploderat men nu ser ut att avstanna.

  Den komplexitet vi idag bygger gör vi med hjälp av billig energi i form av olja. Oljan och övriga naturtillgångar är ju finit vilket ökar konkurrensen om inga andra energiformer kan ta över.
  Att upprätthålla en ökande komplexitet kräver hela tiden en ökad mängd energi och när vi nu står inför el tom passerade peakoil så kan man förstå att maktens män vill positionera sig.

  Allt vi idag ser omkring oss i världen styrs av konkurrensen om naturtillgångarna och då i första hand oljan. Oljan styr just nu i sin tur det globala valuta systemet, de sk petrodollarna.
  Innan 1973 så var ju dollarn knuten mot guldfoten men därefter så har guldet ersatts mot olja och då i form av en handelsöverenskommelse mellan OPEC och USA(mot militärt beskydd).

  I sin enkelhet så funkar det ungefär så här. Olja utvinns av de stora internationella oljebolagen i OPEC länderna, USA(med printade dollar) och övriga länder i välden köper olja i dollar som då ackumuleras i OPEXC länderna, The House of Saud, mfl investerar i T-bills och kapitalmarknaden i NewYork/London, övriga länder i världen säljer varor/tjänster till USA(därav handelunderskottet) för att få dollar att köpa olja för, EU, Kina mfl ackumulerar dollar för sin försäljning, EU, Kina mfl köper olja av OPEC länderna för sina dollar och så fortsätter det, runt, runt. Till detta kan läggas hela derivatamarknaden som vilar på denna lösa grund.
  Hela konceptet bygger dock på att oljeutvinningen ökar och försäljningen sker i USD, så länge detta gäller så kan USA behålla dollarn som världsvaluta.

  Jag har länge funderat på hur jänkarna har råd, i alla mina kontakter med jänkare så har man ju inte upplevt dem som de mest effektiva i världen. Men det klart, de kör ju världens största beskyddarverksamhet och vi subventionerar deras levnadsstil och militärkomplex.

  Irak(Saddam) provade att börja sälja sin olja i Euro och det hotade hela konceptet, strax därefter började Irakkriget, Serbien motsatte sig de amerikanska olje intressena på Balkan(Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil Pipeline), Talibanerna i Afghanistan hotade gasledningen från Turkmenistan genom västra Afghanistan och så fick vi War on Terror. Att Iran kommit undan med sin nyinrättade oljebörs i Euro är lite konstigt, men endera dagen är väl också Iran invaderat.

  USA har idag 800 baser i 65 länder och närvaron har ett enda syfte, att säkerställa tillgången på olja/gas och behålla petrodollarsystemet.

  Så, inte undra på att man från Västs sida har lite problem med ungdomar i de arabiska länderna, de vill ha samma ”demokrati” som vi, samma rättigheter.
  Det har ju börjat i utkanterna av den arabiska världen men nu kommer Syrien, Israel/Gaza och säkert snart även Saudi Arabien, enda sättet för USA att säkerställa Petrodollarsystemet är ett större krig i Mellanöstern som än mer försäkrar USAs närvaro i området och att ”rätt” demokrati blir resultatet. Tex som i Irak och Afghanistan.

  Om man är Kines då, beroende av olja och andra råvaror, eller för den del Ryss, som har fullt med råvaror men ingen världsvaluta, inget petrodollarsystem. Hur tänker man då?
  Att Kina växer och kommer vilja ta över är ju ingen vild gissning men oavsett så är tiden med billig energi över. Armstrong tror att skiftet sker 2015, vi får se.

  Så, att tro att man kan manipulera denna komplexitet över tiden är omöjligt, det går kankse några generationer, inte mer, sen växlar det ekonomiska centrat, makten, oavsett olja eller inte.

  Det är lätt och bli cynisk men man får väl tänka på det som Lennon skrev ”all you need is love”

  /Tobbo

  • Finansiella Insikter
   28 mars, 2011 kl. 23:50

   Hej!

   Stort tack för att du delar med dig av dina insikter. Ja mänskligheten har sannerligen haft en mycket intressant resa och inte tycks vi ha lärt oss speciellt mycket. Man kan fråga sig varför?

   Visst kan den ‘primitiva könsdriften och dess arv’ spelat en roll men, som jag skrev i en annan kommentar, så tror jag personligen att det snarare är vårt gigantiska ego av bl a girighet, avundsjuka, frosseri och stolthet som vi alla människor sägs bära på inom oss som ligger till grund till den värld vi skapat.

   Eller som en annan läsare skrev: ”Det är egot med sin kortsiktiga tillfredsställelse som är orsaken till alla världens krig, all snedfördelning av resurser och överkonsumtion.”

   Studerar vi historien finner vi som sagt att det finns många kloka och visa män som var övertygade om att just egot format vår värld. I vår nutid hör kanske Dalai Lama hör till de mest välkända förespråkarna av detta synsätt. Är själv inte religiös på något sätt, och det är heller ingen förutsättning för att man skall kunna ta till sig av vad han har att lära oss om det som verkligen betyder något här i livet. Jag tror John Lennon var inne på helt samma spår, som du själv skriver.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 14. Tobbo
  29 mars, 2011 kl. 19:06

  Man kan fortsätta söka svaret i hjärnans belöningssystem, adrenalin och dopamin är signalsubstanser som har hjälpt oss fram genom historien. Skaffa mat, hålla värme, bygga relationer och säkerställa avkomman, ganska basic.
  Gruppen är det format som jägarmänniskan levde i, där var ledaren mycket medveten om allas styrkor och svagheter men alla behövdes för att säkra grunderna i överlevnaden.

  Egenskaper som gjort oss framgångsrika i att just föra avkomman vidare har utvecklats, däribland de som är mindre bra i relationen till andra. Du kan kalla det ego men i samma stund har vi en enorm vilja att hjälpa gruppen som vi är beroende av. Det finns någon gräns på 150 personer när vi relativt bra fungerar tillsammans.

  Det finns lite intressant läsning om vår utveckling om man studerar följande
  http://theanarchistlibrary.org/HTML/Jason_Godesky__Thirty_Theses.html

  Tes 20 kopplar kanske till denna bloggen och man får naturligtvis som alltid bilda sig sin uppfattning

  //Tobbo

  • Finansiella Insikter
   30 mars, 2011 kl. 15:30

   Hej igen!

   Ja vetenskapen har sannerligen givit oss ett antal intressanta svar på denna fråga som är värda att ta till sig. Har dock under mitt eget sökande personligen kommit fram till att vetenskapen sannolikt bara ger oss halva svaret. Vetenskapsmän förlitar sig som bekant på experiment för att validera en hypotes. Det intressanta är att just denna hypotes ofta är resultatet av inspiration. Man kan då fråga sig var denna inspiration kommer ifrån, vilket diskuterats flitigt inom filosofin under mycket lång tid och som jag själv finner fascinerande.

   Vetenskapen (när tekniken medgett) har många gånger långt senare bekräftat hypoteser inom filosofin eller det som till och med varit vedertaget inom många religioner sedan en lång tid tillbaka.

   Den sk ‘Köpenhamns-tolkningen’ av kvantmekaniken hör kanske till de mest intressanta upptäckterna inom vetenskapen, där det bevisades att vi inte kan säga oss veta hur allting verkligen är på grund av att när vi försöker att uppfatta någonting, så påverkar vi det som observeras och det är denna påverkan som skapar vår verklighet.

   En del hävdar att detta kan sägas bevisa att våra tankar, övertygelse och uppfattning rörande varje händelse, tillstånd och omständighet därför avgör hur vårt eget liv kommer att utspelas.

   Med detta som bakgrund är det nog lättare att förstå Einsteins berömda citat:

   ”Science without religion is lame, religion without science is blind”

   Som du själv skriver så gäller det dock som alltid att bilda sig en egen uppfattning.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 15. Tobbo
  30 mars, 2011 kl. 23:48

  Ja, så är det nog, Einstein såg det nog mer klarsynt än en annan. Jag tänkte även tipsa dig om en site som också har en cynisk syn på tillvaron men som även skriver om lösningar.
  http://carlnorberg.wordpress.com/2011/03/

  /Tobbo

 16. Erik Anonymsson
  15 april, 2011 kl. 09:32

  Hej!

  Mycket intressant blogg, jag tillhör fortfarande skeptikerna till vad du skriver (även om jag inser att världens skuldberg är ett enormt problem).

  Jag har en fråga; varför tror du inte på aktier? Även om valutan försvinner så har man fortfarande en ägarandel i ett företag, eller tror du på någon sorts anarki? Även om börsvärdet förstås kraschar på kort sikt så finns ju fundamentan kvar, eller hur?
  Du liknar situationen vi har just nu med 30-talets depression, men samtidigt är inte gruvor säkra investeringar för att staten kommer att överta dem? Det låter vääldigt extremt i mina öron.

  Intressanta ekonomiska resonemang blandas lite för ofta med konspiratoriska uttalanden (som att USA anföll Irak för att Saddam hotade att sälja oljan i Euro?).

  Du är välkommen att krossa mina invändningar, och jag uppskattar det arbete du gör trots min skepticism. 🙂

  • Finansiella Insikter
   17 april, 2011 kl. 21:26

   Hej!

   Tack din kommentar. 

   Först av allt, även om jag vet att det ofta förekommer, så är det min avsikt att det här skall vara ett forum där alla har möjlighet att ge sin syn utan att behöva bemötas eller ‘krossas’ av någon som är av en annan åsikt.

   Jag är väl medveten om att en hel av det jag skriver om utmanar den version av sanningen som är allmänt accepterad. Det är därför naturligt att många som söker sig hit i bästa fall blir lite skeptiska och i sämsta fall ‘vänder tvärt i dörren’. 

   Det finns en mycket intressant förklaring till detta vanliga beteende som jag tänkte ta upp i ett inlägg de kommande dagarna. Även om det är normalt att vara det man kallar skeptisk för viss ny information som man tar del av innan man har haft möjlighet att reflektera och utforska på egen hand, så är det många som är mer eller mindre vad jag skulle kalla ‘kroniskt skeptiska’. Det verkar nästan inte spela någon roll vad det handlar om och kraven på bevis är så hårt ställda att de är mer eller mindre omöjliga att uppfylla. Men, som sagt, det finns en bra förklaring som jag återkommer till.

   Den som t ex har studerat och förstått betydelsen av prissättningen av olja i dollar, den sk petrodollarn, har inte svårt att inse att den som skulle utmana detta (likt Saddam) skulle kunna utgöra ett hot mot hela systemet och därför skulle behöva tystas. Hur stor betydelse detta hade för invasionen av Irak är det få som vet, men skulle personligen bli mycket förvånad om det inte   hade någon inverkan. Jag måste erkänna att jag själv tycker det är olyckligt att denna typen av resonemang ofta avfärdas som någon galen konspirationsteori utan folk ‘gräver lite’ på egen hand för att bilda sig en mer ‘välgrundad uppfattning’. Jag hoppas du inte tar detta personligt, eftersom du kanske tillhör de få som utforskat ämnet.

   Som du kanske noterat så är mitt mål med denna bloggen inte att få så många läsare som möjligt utan snarare dela med mig av min egen bild av verkligheten och vad vi står inför. Förhoppningsvis kommer det leda till att en del med öppet sinne kommer att inspireras och forska vidare på egen hand. Kanske kommer man då att komma till en liknande slutsats. Kanske inte. Själva utforskandet är det som jag ser som det väsentliga.

   Nu undrar du kanske om jag någonsin kommer att svara på din verkliga fråga. Kände dock att det först var viktigt med denna lilla utläggning. 

   Här kommer vad jag hoppas vara mitt svar på din fråga:

   Som du vet så är jag och många med mig är övertygade om att guld inte bara kommer att reintroduceras i det monetära systemet utan att det även kommer att innebära en kraftig revalvering mätt i dagens fiat-värde. Att världens regeringar då skulle tillåta privatpersoner att äga, vad som de facto blir, världens framtida sedelpressar betraktar jag därför som högst osannolikt. 

   Titta bara på vad som ser ut att hända i Bolivia, med en inte osannolik konfiskering av bl a silvergruvor. Det är lätt för människor att avfärda detta som något som aldrig skulle kunna hända i ett ‘civiliserat västland’, men jag övertygad om att samma människor kommer få en riktigt obehaglig överraskning. Det är svårt att föreställa sig vilka oroligheter och ‘undantagstillstånd’ som kommer att råda i samband med nollställningen. Tro inte att världens regeringar inte kommer att utnyttja detta kaos till fullo. 

   Allt detta kan låta väldigt extremt, som du skriver, men betänk bara hur mycket som hänt bara de senaste åren. Det var inte länge sedan någon skulle tycka det vara väldigt extremt om jag påstod att Grekland, Irland och Portugal skulle behöva en statsfinansiell ‘räddning’ och att även Spanien skulle vara i farozonen. Och tänk på de som blev utskrattade när de nämde att guld på sikt skulle överstiga 2000 dollar. Nu höjer knappt någon på ögonbrynen när denna siffra nämns.

   Aktier kommer garanterat att vara bättre än att sitta på fiat-valutor, men med tanke på det ostabila läget som kommer att råda så kommer det sannolikt att dröja mycket länge innan värderingen av dessa tillgångar återgår till det ‘normala’. Alla bolag kommer säkert heller inte att överleva, så det gäller att vara selektiv välja stora bolag i en bransch som har goda förutsättningar klara sig oavsett vad som händer. 

   Avslutningsvis vill jag poängtera att ingen av oss ‘vanliga människor’ givetvis kan säga oss med säkerhet veta vad som verkligen kommer att ske. Dock skulle jag vilja påstå att vi har en gidigen mängd fakta, information och omständigheter att luta oss emot när vi drar våra slusatser och presenterar våra påståenden. Kommer jag att få 100% rätt? Knappast. Men jag skulle bli mycket förvånad om det kommer avvika helt från mina påståenden och om t ex vårt finansiella system kommer ser ut som det gör idag om 5-10 år.

   Hoppas på att få se dig här igen och det är givetvis helt ok att fortsätta med att vara ‘skeptisk’ så länge du vill. 😉

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 17. Hmm
  17 april, 2011 kl. 16:22

  The End of Liberty var den största smörjan jag någonsin har sett! Snacka om att pusha en agenda…

 18. 18 april, 2011 kl. 04:18

  Ursäkta tjatet,men skulle inte du kunna vara så vänlig och inkludera ”The Daily Bell” bland dina länkar?

 19. R
  19 april, 2011 kl. 23:09

  Tack för en superb blogg – bra att någon sprider budskapet vidare även på Svenska!

  Gällande Federal Reserve & Jekyll Island missar man ofta även en annan stor bov i dagens drama, nämligen 16:e tillägget i US Constitution som tillät kongressen att beskatta befolkningen from 1913 och framåt. Utan det hade USA aldrig haft ekonomisk kraft som enhetlig stat att agera som de gjort 1914 och framåt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sixteenth_Amendment_to_the_United_States_Constitution

  • Finansiella Insikter
   20 april, 2011 kl. 00:15

   Hej!

   Tack för din kommentar och tack för de sporrande orden. Kände att det fanns få svenska bloggar som tog upp detta viktiga ämne. En blogg på engelska hade givetvis skapat långt större trafik, men det är givetvis inte det som motiverar mig.

   Visst har du helt rätt i att inkomstbeskattningen var en viktig ‘pusselbit’ för de som lade grunden till dagens korrupta system. Kanske har du sett Russo’s film From Freedom to Fascism, där många menar att han faktiskt avslöjar att IRS egentligen inte har laglig rätt att ta ut inkomstbeskattning. Mycket intressant. Här är en länk: http://freedomtofascism.com/

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 20. Erik Anonymsson
  18 maj, 2011 kl. 13:41

  Hej!

  Jag skulle vilja att du kommenterar denna artikel om du har tid framöver:

  http://pragcap.com/read-fed-print-money

  Mvh
  //Erik

  • Finansiella Insikter
   28 maj, 2011 kl. 10:28

   Hej!

   Även om teoretiska och intellektuella diskussioner som dessa ibland kan vara intressanta att följa så är de alltför ofta bara en distraktion.

   Teknikaliteter som om det är Fed eller US Treasury som trycker upp pengar är inte det viktiga. En viktig sak som ofta glöms är dock att det faktiskt är inom banksektorn som den verkliga kreditexpansionen sker och inte när Fed ökar den monetära basen, något som de sk ‘deflationisterna’ inte är sena att påpeka. De nya dollar som skapats genom QE har inte resulterat i en skenande inflation eftersom vi inom flera tillgångsklasser ser deflationsdrivande krafter, framförallt inom husmarknaden. Man får dock komma ihåg att effekterna från QE har en viss eftersläpning och att råvarumarknaden faktiskt helt klart visar tecken på inflation, även om det inte är i närheten av hyperinflation.

   Det som ‘deflationisterna’ inte verkar inse är att det som till slut kommer att skapa hyperinflation i USA inte är Feds kreditexpansion utan att marknaden till slut tar upp huvudet ur sanden och vågar säga att kejsaren faktiskt är helt spritt språngande naken, dvs att USA ALDRIG kommer att kunna balansera budgeten och betala av sina skulder utan kommer att behöva finansiera sitt gigantiska budgetunderskott genom Fed-köp i all oändlighet.

   När marknaden till följd av detta på allvar tappar förtroendet för dollarn kommer det att skapa en kedjereaktion med en panikartad flykt från dollarn som kommer att resultera i hyperinflation då ingen kommer att acceptera den som betalning.

   Exakt vad som utlöser detta är svårt att säga, men det skulle kunna vara att flera kreditvärderingsinstitut tillslut väljer att sänka betyget ett eller flera steg. Alla förutsättningar för hyperinflation finns redan, det enda som behövs är en liten gnista.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 21. SVen-Ingvar Lundahl
  28 maj, 2011 kl. 22:23

  Frågan är vad som händer med resten av världens när dollarn kollapsar. Hur ska någon handel överhuvud taget kunna bedrivas när det inte finns en växlingsbar valuta. Kvarstår guld, som ska värderas mot hur mycket av vadå? När dollarn kollapsar måste det skapas en ny värdemätare för i princip allting. Räkna med kaos när detta händer.

  • Finansiella Insikter
   30 maj, 2011 kl. 08:05

   Din analys är troligtvis helt korrekt. Är själv övertygad om att dollarns ‘ersättare’ kommer att introduceras innan De Styrande riskerar att på något sätt tappa kontrollen över den finansiella systemet. Handeln kommer sannolikt att rubbas mycket kraftigt, men om det påföljande kaoset pågår för länge tappar man just kontrollen. Därför kommer man sannolikt vänta till kaoset blir så pass stort att människor inte bara accepterar den nya valutan utan även kräver den. Ersättaren är troligen en global ‘virtuell’ valuta bestående av flera av världens valutor viktade efter betydelse och där guld givetvis finns med.

   Mvh,
   Finansiella Insikter

 22. SVen-Ingvar Lundahl
  30 maj, 2011 kl. 18:54

  Tack för ett snabbt svar.

  Ja guld är lätt att kontrollera så det kommer säkert att ingå efter tvångsinlösen. Men jag kan inte se hur de ska kunna bygga upp ett nytt skuldbaserat system i den energibrist som snart kommer.

  /Hälsningar

 23. Lema
  31 maj, 2011 kl. 23:23

  @Finansiella Insikter
  Tack för en mycket bra kommentar. Det är exakt detta fiat-valutor handlar om – förtroende. När det är borta är fiat-valutan också borta. Jag har många gånger gjort samma reflektion, dvs teknikaliteter som VEM som skapar inflation och HUR. Det man snarare bör fråga sig är VAD. Och pratar vi hyperinflation ger oss historien ett entydigt svar – tappat förtroende för valutan. Dom Styrande har givetvis en plan att sjösätta INNAN den totala kollapsen är ett faktum. Men med enorm turbulens på världens finansmarknader och många tragedier som följd. Förtroendet för din blogg är dock långt ifrån dollarn, åtminstone för min del. Stort tack!

 24. Yvonne
  17 juni, 2011 kl. 21:13

  Tack för en fantastisk blogg!!

  Finns det någon uppfattning om när den finansiella nollställningen skulle ske?Om några år eller 5-10 år?

  Hur nära nollställningen är vi nu?

  Väldigt tacksam för dina åsikter i denna fråga!!!!!

  • Finansiella Insikter
   18 juni, 2011 kl. 10:52

   Tack för de vänliga orden!

   Som jag skrev i ett inlägg häromdagen så håller jag med den mycket respekterade investeraren och förvaltaren Felix Zulauf när han säger att det kommer att ske senast vid mitten av detta årtionde.

   Troligtvis kan det dock komma att ske tidigare än så. Kanske redan inom 2 år.

   Moodys meddelade igår att man satt Italien under sk bevakning vilket kan leda till ett sänkt kreditbetyg. Det kan inte bli tydligare om vad som håller på att ske och att nollställningen inte är långt borta.

 25. Yvonne
  18 juni, 2011 kl. 14:49

  En liten fråga:

  Kommer detta som ett slag från en dag till nästa att folk överallt inte har mat osv?

  Vi har hus med lån, ska man redan nu tänka på att sälja det? Vad händer om man har kvar huset när nollställningen kommer, har man skulden kvar till banken fast man ingenstans har att bo och det gäller ju jättemånga människor! Om banken gå i konkurs kan jag ju inte betala lån till den?

  Vad ska alla människor leva av? Får man någon slags förvarning om att typ om ett halvår blir pengarna värdelösa och du måste sälja ditt hus osv eller kommer folk bli tagna på sängen?

  Sen har jag PM-juniorer i min aktieportfölj, vad tror du om det om guld- och silverpris går upp eller ska man äga fysiskt guld och silver?

  Jag förstår inte det här riktigt, man vill ju ha tid att sälja sitt hus, köpa guld och bunkra mat!! HUR FÅR ALLA SVENSKAR REDA PÅ DETTA TID SÅ MAN HINNER STÄLLA OM SIG?

  Snälla, väldigt tacksam för svar!!!!!

  • Finansiella Insikter
   18 juni, 2011 kl. 19:36

   Nollställningsprocessen pågår redan nu och går framåt sakta men säkert. Vi har faktiskt fått otaliga varningar bara de senaste åren. Det som utspelades under 2008 var en mycket tydlig sådan.

   Nedan är en länk till en graf som visar hur en klassisk bubbla tar form. Vi bör nu befinna oss någonstans kring stadiet ‘return to normal’. Alla biljoner som pumpats in i systemet har skapat en känsla av att vi börjar ta oss ur ‘finanskrisen’. Den förvärrade situationen i framförallt Grekland visar dock att detta är så långt ifrån sanningen man kan komma.

   Problemet är att det inte går att säga sanningen rätt ut till alla människor för det skulle leda till totalt kaos världen över. Det är istället upp till var och en av oss att börja tänka själva. Varningssignalerna är mitt framför näsan, det gäller bara att vakna upp och ta dem på allvar.

   De som efter många år lärt sig att förlita sig på att systemet skall ta hand om allt och mer eller mindre stängt av hjärnan kommer sannolikt att få sig en rejäl kalldusch.

   Vi måste alla ha någonstans att bo så det är ingen bra idé att gripas av panik och sälja huset. De som just nu går i köptankar eller de som köpt de senaste åren och har en relativt liten andel eget kapital bör dock kanske ta sig en funderare. Har man bara två hyfsade inkomster och kan klara av en relativt kraftig ränteuppgång även om ena inkomsten skulle försvinna eller minska så har man ett rätt bra utgångsläge. Eftersom så många har det mycket sämre än så, så skulle det krävas en massutmätning för att ni skulle råka illa ut, vilket är ganska osannolikt.

   Bankerna kommer så småningom troligtvis att förstatligas, så lånet kommer dock inte att försvinna.

   Guld- och silveraktier har en enorm potential men skall betraktas som spekulation där man måste vara beredd på att kunna förlora allt, åtminstone när det gäller juniorer. Fysiskt guld kommer att vara den allra bästa försäkringen, men det gäller sannolikt att även ha fysiska kontanter till hands om/när systemet fryser till.

   Utan att känna till din situation så låter det som om du hör till de som har goda möjligheter att ta dig igenom det som kommer förhållandevis bra. Det gäller som sagt att inte gripas av panik eller leva i skräck för att man på något sätt inte skall klara sig. Det är inte omöjligt att det kommer att komma tider då det gäller att bunkra mat och förnödenheter men vi är inte där ännu. Förutom att kanske äga ett par guldmynt så räcker det just nu sannolikt med att vara mentalt förberedd och uppmärksam på signaler om att systemet är i riskzonen att låsa sig eller nollställas.

   Lyssna till ditt hjärta och fortsätt att leva och ta vara på livet oavsett vad som händer.

 26. Aman
  2 augusti, 2011 kl. 01:10

  Hei

  Liker bloggen din, veldig godt oppdatert blogg som forteller det ”mainstream” media ikke forteller nok eller i det hele tatt om.

  Har noen forslag, har du en e-postadresse?

  • Finansiella Insikter
   2 augusti, 2011 kl. 07:12

   Hej och tack!

   Kan nås på finansiellainsikter(a)hotmail.com

   Mvh.
   Finansiella Insikter

 27. jerry
  2 oktober, 2011 kl. 21:17

  Hej, Jag undrar om fysiskt silver är en bra investering.

 28. Janne
  3 oktober, 2011 kl. 22:25

  Jerry tipsade på ett annat ställe här om en artikel… Läs den http://www.e24.se/business/bank-och-finans/fran-guld-till-skuld_3091590.e24

  Ha de 😉

 29. Danijel
  28 november, 2011 kl. 08:32

  Stort tack för all information!
  Till alla som är oroliga, gör så gott som ni kan för att förbereda er, gör som denna bloggare,
  informera eran familj, vänner kollegor och bekanta. De flesta kommer inte lyssna och agera utfrån vad ni säger , men ni er skyldiga att ge dem en chans i alla fall.
  Förberedd er själva så gott som ni kan, skär ner på skulderna och utgifterna, lägg undan en del i ädelmettaller och bli likvida.
  Den andra delen om att bli förberedd är ännu viktigare än den första, nämligen att vara mentalt och emotionellt förberedd.
  Vi har har lagt alla våra ägg i materialismen, och de kommer nu svida när alla våra grejer tas ifrån oss. Kommer dröja ett tag innan vi återvänder till denna höga levnadsstadard som vi haft hittils och om vi är för fästa vid ett fint boende , lyxigt liv, fina gadgets etc så kommer vi att tappa andan och förvandlas till bittra och om möjligt ännu mer självcentrerade varelser.
  Vi står inför en stor läxa, som vi utan tvekan behöver, vi har byggd våra liv på ostabila grunder och därför kommer vi att lida. Dom av oss som inser hur man ska leva livet kommer kunna frodas och leva ett rikt och meningsfullt liv trots att de är omringade av misär. Så det är dags att börja ställa relevanta frågor till sig själv.
  Jag önskar er och era nära lycka till av hela mitt hjärta!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: